Kalastaja Harri
Kalareissut
Vaellukset >>

Suurimmat harjukset
Muuta aiheesta
Linkit
Yhteystiedot

Kevon vaellus 1998

1. päivä

22.6.1998 lähdimme Kirsin kanssa aamutuimaan Rovaniemeltä linja-autolla kohti Kevon luonnonpuistoa, tarkoituksena oli patikoida 6 päivää.

Pitkän linja-auto matkan jälkeen oltiin vihdoin perillä. Reitin lähtöpaikalla oli linja-autollinen saksalaisia turisteja. Tutkittiin ensin vähän karttaa ja kirjoitettiin nimet vieraskirjaan. Onneksi Kirsillä on loistava kielipää niin saatin kuva meistä Kevon kartan edessä. Kiitos saksalaiselle naiselle, joka kuvan otti.

Vaelluksen lähtöpaikka

Vaelluksen lähtöpaikka

Matkaa pystyi taittaa hyvin lenkkareilla sen verran oli jo maasto kuivannut. Kumikengät oli tottakai matkassa. Ensimmäisen päivän päämäärä oli Ruktajärven kämppä. Itse luonnonpuisto alkaa hiukan Ruktajärven kämpän jälkeen. Ruktajärvessä saa vielä ihan laillisesti kalastaa, mutta siitä eteenpäin se onkin jo ankarasti kiellettyä. Etapilla on ylämäkeä alamäen jälkeen, mutta on sitä tasaistakin. Päätimme kävellä noin tunnin ja sitten pitää taukoa. Rinkat painoivat kuin synti. Oma rinkkani natisi joka puolelta uhkaavasti, mutta ehjänä se kesti koko reissun.

Pietimmi Kirsin kanssa taukoa, kun eräs nainen tuli Ruktajärveltä päin. Oli kuulemma jo reissannut 10 päivää, omia reittejään. Kevolla ei saa poiketa polulta, ja lintujen rauhoitus päättyy vasta 14. kesäkuuta, eli nainen oli luvattomasti ollut liikkeellä. Rinkan ja naisen koon suhde kummasti, rinkka nimittäin oli ainakin yhtä iso kuin kantajakin.

Illan päätteeksi saavuttiin Ruktajärven kämpälle, järvessä on hyvä rautukanta mitä nyt vieraskirjasta luin. Meidän lisäksi matkalla näimme kyseisen naisen ja miehen, joka jatkoi Ruktajärveltä vielä matkaansa. Nälkähän siinä matkalla oli tullut, joten ei kun ruokaa laittamaan. Sitä ainakin oli riittävästi. Ruoan jälkeen oli aika pistää nukkumaan, olihan ilta jo joutunut pitkälle. Yövyimme kämpässä. Yöunia häiritse jonkin verran puhelimen pitämä erittäin ikävä vingunta ja naputus.

2. päivä

Aamu sarasti ja oli aika nousta ylös. Aamiaista tekemään, joka oli tällä kertaa makaronia ja nötköttiä. Aamulla tavattiin Ruktajärven edustalla pariskunta, joiden kanssa vaihdetiin muutama sana. Matkaa oli lähdettävä taittamaan, jotta keretään hyvissä ajoin seuraavalle leiripaikalle. Tarkoituksena meillä ei ollut pitää hirveätä kiirettä reissullamme vaan nauttia kauniista maisemista ja luonnosta.

Heti lähdettyämme vastaan tuli muutaman hengen porukka, jotka kertoivat että kahluupaikat ovat vaarallisia tulvien vuoksi. Kahluupaikkoja Kevon reitillä on neljä kappaletta. Minun kokoista miestä, n. 185 cm, oli vesi yltänyt kaulaan asti, vielä kun virta oli ollut kova. Matkaa oli kuitenkin jatkettava. Toivoimme vain, että tulvat laskisivat, ennen kuin kerkeäisimme kahluupaikoille. Pahin kahluupaikka oli vastassa 2 päivän päässä.

Matkaa taitettiin hissukseen ja vastaantulijat olivat vähissä, vain yksi nainen tuli meitä vastaan. Saimme olla todellakin rauhassa. Pietettiin taukoa yhden isomman kiven luona, johon patikoijilla on tapaan pistää kiviä, niin minäkin olin tehnyt vuonna 1996, kun reissasin ensimmäisen kerran Kevon läpi. Automaattiajastimella otin meistä yhteiskuvan kiven luona.

Kirsi ja minä kiven luona

Kirsi ja minä kiven luona

Olimme sen verran ajoissa lähteneet reissuun, että sääsket eivät olleet vielä haittanamme, muutamia harvoja näkyi paikoitellen. Vaikka oli jo kesä niin lunta näkyi tuntureissa useissa paikoissa. Alla olevassa kuvassa lumen korkeus on yli kaksi metriä.

Lunta paikoitellen paksusti

Lunta oli paikoitellen paksusti

Saavuimme hyvissä ajoin leiripaikallemme, jossa sitten valmistimme maittavan aterian Blå Bandin kuivamuonasta. Jälkkäriksi söimme Ekströmin mansikkakiisseliä. Kun masut oli täynnä päätimme lähteä käymään katsomassa Kevon kuvatuinta kohdetta, todella komeaa kanjonia. Paikalle on todella hieno tulla, kun itse kanjoni aukeaa aivan yht'äkkiä eteesi, tunnelma on vaikuttava. Valokuvassa paikka näyttää vaisulta, joten se on koettava henkilökohtaisesti paikan päällä.

Kevon kanjoni

Kevon kanjoni

Tultiin takaisin leiripaikalle yöpymään. Itseäni arvellutti huominen, koska takapuoli oli kiilastunut jonkin verran. Tunne ei ole mitään miellyttävimpiä. Toivoin vain että huomenna pystyisin kävelemään normaalisti. Leiripaikalta oli vaikea löytää tasainen paikka teltalle. Kevon usealla leiripaikalle on teltoille puulaverialustoja, koska maasto on epätasaista.

2. päivän leiripaikkamme

2. päivän leiripaikkamme

3. päivä

Seuraavana päivänä oli tarkoitus patikoida Fiellun putoukselle. Etappi oli reissumme lyhin, 6.5 km. Lähdimmekin matkaan vasta päivällä, koska mitään kiirettä ei ollut. Päivän aikana nähtiin vain kaksi ranskalaista, jotka olivat 2. päivän leiripaikalle sekä Kirsin näkemä haamumies. Mies oli hypännyt parilla askeleella puron yli ja jatkanut matkaa Fiellulle päin. Miehellä ei ollut ollenkaan rinkkaa matkassa. Mystinen tapaus. Olisikohan ollut niitä extriimiurheilijoita.

Fiellulle tultaessa laskeudutaan tunturin päältä kuruun, jossa leiripaikkamme Fiellun putouksen vieressä on. Ensimmäinen kahluupaikka on juuri Fiellulla. Vuonna 1996 ei siinä vielä ollut vaijeria, josta pitää kiinni, mutta nyt sinne oli valmistunut sellainen. Päätimme yöpyä turvemajassa, kunhan järjestelimme hiukan tilaa. Mies, joka oli jatkanut Ruktajärveltä meidän ensimmäisenä päivänä matkaa, oli patikoinut tänne asti. Pistimme tulet takkaan ja söimme. Kevolla on polttopuut hoidettu erinomaisesti, todella isoja kelopökkelöitä. Niistä saa meikäläinen tyhmempikin tulet syttymään.

Turvemaja

Fiellun turvemaja

Illan päätteeki käytiin katsomassa Fiellun putousta vielä lähempää. Putous on muuten 30 metriä korkea. Mitä lähemmäksi putousta tuli sitä sankemmaksi vesihöyry muuttui, maasto ja puut olivat märkiä. Nousimme vähän ylemmäs liukasta louhikko ja napsastiin muutama kuva, ennen kuin lähdimme kuivattelemaan vaatteita majaan.

Fiellun putous

Fiellun putous

Kävimme vielä katsastamassa Kevojokea, joka virtaa ihan Fiellun vieressä. Kevojoen vesi on todella kirkasta, syvyyttä oli 4 metriä, niin pohjan näki täysin selvänä. Pari mukavan kokoista taimentakin näin. Voi kunpa olisi voinut kalastaa.

4. päivä

Yö oli aika epämiellyttävä, koska lattialautojen välistä huokui kylmää ilmaa. Aamiaisen syötyämme oli aika jatkaa matkaa. Heti alkuun oli todella raskas nousu tunturin päälle. Rappusia oli loputtomiin. Päälle päästyä maisemat olivat todella kauniit. Kahdestaan saimme vaeltaa jonkin aikaa, kunnes kaksi nuorta miestä oli syömässä reitin varrella. Levähdettiin jonkin aikaa, mutta ei juteltu heidän kanssaan. Aikoinaan Kevolla oli tunturimittareiden (Epirrita autumnata) "massavaellus", jolloin ne nakersivat melkein kaikki puut sieltä. Maisemat ovat aika ankean näköiset, kun joka puolella on koivun tynkiä. Alla olevassa kuvassa on muuten lintukin, joka kuikkelehti pitkän matkaa meidän edessä.

Toukan syömää koivua

Tunturimittarin syömää koivua

Sitten saavuttiinkin Kevon pisimmille yhtäjaksoisille portaille, niitä on yli 400. Reitti laskeutuu leiripaikalle, jossa Kevojoki virtaa kapeana kanjonista leveämpään suvantoon. Paikka on varmasti kalaisa.

Kevon 400 porrasta

Kevon pisimmät portaat

Syötiin siinä eväitä, kun samaiset kaksi miestä pyyhälsivät paikalle. Heillä oli päivän etappina 30 km:n matka. He kävivät pienen uimareissun joessa ja jatkoivat matkaa. Sitten leiripaikalle tulikin jo isompi porukka, ripariporukka oli lähtenyt rippileirille Kevolle. Porukkaa virtasi solkenaan paikalle. Lähdimme matkaamaan kohti yöpymispaikkaamme. Jouduimme ylittämään kaksi kahluupaikkaa. Ensimmäinen oli pahempi, koska virta oli melko voimakas. Onneksemme tulva oli hellittänyt ja suurta vaaraa ylityksissä ei ollut. Yhdellä ripariporukan tytöllä oli nyrjähtänyt nilkka, sääliksi kävi häntä. Toisen kahluupaikan ylitettyämme, saimmekin nousta pari kilometriä nousua ja vielä kerran nousua. Aina kun luuli, että on jo tunturin päällä, tuli uusi nyppylä esiin. "Tuhannen" nyppylän jälkeen alkoi jo näkyä radiomasto, jonka vieressä leiripaikkamme oli. Kirsi alkoi ihmettelemään leiripaikkaamme, keskellä tunturia, ei minkäänlaista suojaa tuulelta. Leiripaikkamme olikin alempana, pienessä kurussa, missä oli kota. Kodassa sitten valmistimme ruoan. Syötyämme pystytimme teltan ja pistimme nukkumaan. Itse olin jo mennyt telttaan, kun Kirsin mukaan melkoinen karvanaama tuli myös leiripaikalle.

5. päivä

Karvanaama oli jo kerennyt lähteä, kun heräsimme. Aamiaisen syötyämme ja teltan purettuamme oli aika nostaa rinkka selkään ja jatkaa matkaa.

Rinkkani

Rinkkani

Seuraavalle leiripaikalle oli matkaa kahdeksan kilometriä. Muistan hyvin vuoden 1996 reissun, kun meillä oli tarkoitus jäädä samaiselle paikalle, kun nyt yöpymään, mutta päätimmekin jatkaa matkaa vielä seuraavalle leiripaikalle, jonne oli matkaa se 8 km. Vettä satoi kaatamalla ja takapuoli oli tietysti kiilastunut. Emme jäänet vielä sillekään leiripaikalle vaan jatkoimme vielä puolitoista kilometriä seuraavalle leiripaikalle. Siellä sitten istuin 2 tuntia turvemajassa, joka ei vetänyt.

Söimme leiripaikkala, joka oli '96 yöpymispaikan jälkeen seuraavaa. Siellä Kirsi heitti pari kymmentä pussia pikapuuroa roskiin, kun oli reissun alussa selvinnyt etten ollut mikään puurojen ystävä. Syötyämme oli jatkettava matkaa. Viimeinen kahlaamo ylitettiin, jonka jälkeen oli pitkästi nousua meidän yöpymispaikalle. Väsyneinä saavuimme illalla leiripaikalle, josta jäi huomisella vain 6.5 km matkaa reitin loppuun. Pistettiin teltta pystyyn ja laitoimme nukkumaan.

6. päivä

Aamu valkeni ja edessä oli reissumme viimeinen päivä. Oltiin syömässä, kun leiripaikalle tuli vanhempi mieshenkilö. Turkulaisii oli. Sen kanssa jutusteltiin tovi, kun tuli toinenkin turkulainen, samaa porukkaa. Syötiin ja kuunneltiin Turun murretta, "Kuis sää ny silletti". Sitten oli aika purkaa teltta ja lähteä jatkamaan matkaa. Maasto oli lopussa suomaista. Sääskiäkin alkoi jo näkyä enemmän, eivät tosin vieläkään olleet häiriöksi asti. Matkan varrella oli poroaita, josta alla oleva kuva.

Minä ja poroaita

Minä ja poroaita

Pikkuhiljaa alkoi kuulua autojen ääntä ja lopulta tiekin näkyi. Vielä yhdet portaat laskeuduttiin alas ja oltiin perillä. Kuusi päivää ja 67 km takana. Kirjoitettiin nimet vieraskirjaan.

Reissu oli täydellinen, ei satanut yhtenäkään päivänä. Pilvistä oli välillä, mutta pääasiassa aurinko paistoi täydeltä terältä joka päivä. Suosittelen Kevon reittiä jokaiselle Lapin luonnosta pitävälle. Sesonkiaikana Kevolla on porukkaa turhankin paljon, mutta jos haluaa olla rauhassa niin kannattaa mennä kesäkuun aikana.

Linkkejä aiheesta

Metsähallituksen info Kevosta
Kevo Web Walk
Juha Veijalaisen juttu Kevolta '96
Harri Pullin juttu Kevolta '79
Syysvaellus Kevolla 1995
Jennin ja Jounin näyttävät sivut Kevon vaelluksesta 2001